Bank Rakyat UNIpreneur 3.0 Bantu 20 Usahawan Pelajar Asnaf Universiti Malaysia Sabah –


KOTA KINABALU: Pusat Kerjaya dan Pembangunan Keusahawanan Pelajar (PKPKP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan pogram UMS Bank Rakyat UNIpreneur 3.0: Kick-Off Event di Pusat Islam UMS, di sini, baru-baru ini.  

Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMS, Prof. Madya Dr. Raman Noordin berkata, program itu bertujuan memberi suntikan dana sebanyak RM3,000 seorang kepada usahawan siswa asnaf UMS untuk mengembangkan perniagaan mereka.

“Selain itu, program ini memberi latihan dan bimbingan keusahawanan kepada usahawan siswa asnaf untuk menguruskan perniagaan mereka selama enam bulan.

“Seramai 20 usahawan siswa asnaf telah terpilih yang terdiri daripada pelajar Akademi Seni dan Teknologi Kreatif, Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan, Fakulti Pengajian Islam, Fakulti Perhutanan dan Tropika, Fakulti Perniagaan Ekonomi dan Perakaunan, Fakulti Psikologi dan Pendidikan, dan Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada program tersebut.

Menurut Dr. Raman seramai 10 mentor telah dilantik daripada kalangan pensyarah dan kakitangan UMS untuk membimbing dan memantau peserta program ini.

Setinggi-tinggi penghargaan pada Bank Rakyat atas sumbangan dan sokongan kepada UMS, terutamanya suntikan dana sebanyak RM66,000 untuk membantu usahawan pelajar asnaf mengembangkan perniagaan dan mengikuti latihan serta bimbingan.

“Diharapkan 20 usahawan pelajar ini akan menjadi inspirasi kepada pelajar lain untuk menceburi bidang ini sebagai pilihan kerjaya dan mampu memberi peluang pekerjaan kepada komuniti setempat,” ujarnya.

Untuk rekod, Bank Rakyat UNIpreneur merupakan inisiatif kewangan sosial Bank Rakyat yang mensasarkan pembangunan ekosistem usahawan mahasiswa asnaf berpotensi di Malaysia. Bank Rakyat UNIpreneur 3.0 yang berlangsung selama enam bulan pada tahun ini akan memberi manfaat kepada 500 peserta daripada 20 institut pengajian tinggi yang terpilih.

Hadir sama, Pengarah Pusat Alumni Universiti Malaysia Sabah, Dr. Arif@Kamisan Pusiran, Timbalan Pengarah (Keusahawanan) PKPKP UMS, Dr. Nur Thara Atikah Zainal, Pengurus Cawangan Bank Rakyat Kota Kinabalu, Suhaimi Jainulah, dan Pengurus Kelestarian Bank Rakyat, Azahary Kamarulzaman.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *