Istana Sabah arah parti bertelagah serah SD –


KOTA KINABALU: Istana negeri meminta ADUN Gabungan Rakyat Sabah (GRS) menyuarakan pendirian siapa yang mereka sokong sebagai ketua menteri, menurut sumber.

“Wakil rakyat GRS diminta menyerahkan SD (akuan bersumpah) mereka kepada Yang di-Pertua (TYT) Sabah untuk menyatakan siapa yang mereka sokong sebagai ketua menteri,” kata sumber GRS kepada FMT.

Ketua Menteri, Hajiji Noor dilihat memasuki istana negeri pada 4.30 petang tadi, dipercayai untuk menemui TYT bagi menyerahkan SD menyokongnya, tetapi tidak jelas jika parti politik lain yang mempunyai wakil di Dewan Undangan Negeri (DUN) diminta berbuat demikian.

Tidak diketahui sama ada ADUN BN Sabah dan Warisan turut diminta pihak istana berbuat demikian kerana dua pihak itu masih berdiam diri setakat ini.

Terdahulu, Setiausaha Perhubungan kepada TYT Sabah, Abdul Rashid Mohd Tahir hari ini berkata, istana akan menghubungi ADUN tidak lama lagi untuk menyatakan pendirian mereka menyokong siapa sebagai ketua menteri.

Tanpa menunjukkan jika mereka mempunyai sokongan mencukupi daripada ADUN untuk membentuk kerajaan, Ketua BN Sabah, Bung Moktar Radin dan Presiden Warisan, Shafie Apdal menggesa Hajiji meletak jawatan kerana mendakwa beliau sudah hilang majoriti.

Tetapi, pihak Hajiji menyangkal dakwaan itu dengan berkata, Bung dan Shafie tidak memahami undang-undang dan mereka hanya memilih bahagian yang sepadan naratif mereka sambil mengabaikan butiran lain dalam undang-undang.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *