Pusat Pengurusan OKU UMS santuni pelajar pendidikan khas –


KOTA KINABALU: Pusat Pengurusan Orang Kurang Upaya (OKU), Universiti Malaysia Sabah (UMS) menyantuni kira-kira 90 pelajar pendidikan khas Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Inanam dengan menganjurkan pelbagai aktiviti, baru-baru ini.

Pengarah Pusat Pengurusan OKU UMS Dr. Zaiton Mohamad berkata, program itu antara lain bertujuan memberi peluang kepada mahasiswa OKU UMS berkongsi ilmu pengetahuan dan memberi motivasi kepada pelajar-pelajar OKU di SMK Inanam.

“Selain itu, melalui program sebegini dapat mengasah bakat kepimpinan dalam kalangan mahasiswa OKU UMS untuk berorganisasi dengan baik.

“Di samping itu, ia juga bagi memberi peluang kepada pelajar-pelajar OKU dari aliran Pendidikan Khas untuk berinteraksi dengan mahasiswa OKU melalui aktiviti play therapy iaitu bermain sambil belajar dan berkomunikasi serta menguatkan psikomotor,” katanya.

Sementara itu, Penolong Kanan Pendidikan Khas SMK Inanam, Paul Gindong berkata penganjuran program itu telah memberi kesan yang positif kepada pelajar-pelajar pendidikan khas yang terlibat.

“Dengan adanya program ini, mereka dapat meningkatkan keupayaan dan kemahiran diri, serta merasakan sokongan dan pengiktirafan dari komuniti.

“Diharapkan program-program sebegini akan dapat diteruskan agar para pelajar pendidikan khas merasai lebih perhatian daripada komuniti serta berpeluang untuk berkembang dan mencapai potensi mereka sepenuhnya,” katanya.

Antara aktiviti yang diadakan termasuklah slot bimbingan penjagaan kesihatan diri yang disampaikan oleh pelajar program pascasiswazah UMS yang juga merupakan pelajar OKU, Dr. Mazlianah Mazlan.

Hadir sama, Presiden Kelab Mahasiswa OKU UMS, Muhammad Danish Dahalan dan Presiden Kelab Buddies UMS, Afif Shaugi Ibrahim.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *