Rancangan Personaliti UMSfm mendapat sambutan pendengar –


KOTA KINABALU: Saluran Radio UMSfm terus mengekalkan kedudukan sebagai radio institusi pertama di Sabah. Terbaharu UMSfm telah menyiarkan sebuah rancangan yang membincangkan topik-topik semasa untuk disajikan kepada pendengar iaitu Personaliti UMSfm.

Rancangan tersebut telah mendapat sambutan positif dalam kalangan pendengar. Ia disiarkan setiap hari Rabu dari jam 8 pagi hingga jam 9 pagi.

Pengurus Stesen UMSfm yang merupakan penerbit Eksekutif rancangan Personaliti UMSfm, Dr. Intan Soliha Ibrahim berkata terbitan rancangan tersebut telah mendapat sambutan yang memberangsangkan kerana kini pendengar UMSfm cenderung untuk mendapatkan maklumat mengenai aktiviti, program, ilmiah dan penyelidikan di Universiti Malaysia Sabah (UMS).

“Rancangan ini sebenarnya untuk mempromosi dan menonjolkan kekuatan universiti bukan sahaja di lapisan akademik semata-mata, sebaliknya pentadbiran dan juga pelajar UMS. Kita berusaha untuk mempromosi dan mengetengahkan segala aktiviti, inovasi dan penyelidikan yang ada di UMS.

“Walaupun radio ini sering dilihat sebagai medium kedua selepas TV dan Internet, kepentingan radio dalam menyalurkan maklumat ketika orang berada dalam kenderaan dan pejabat memang tidak dapat dinafikan,” katanya.

Tambah beliau lagi, terbitan rancangan Personaliti UMSfm ini juga mampu didengari menerusi kepelbagaian medium.

“Rancangan ini boleh diakses menerusi kepelbagaian medium baik di frekuensi 91.1fm atau di Spotify UMSfm, aplikasi android, dan dalam talian.

Kepelbagaian medium ini penting bagi memastikan rancangan radio sampai dan menembusi pelbagai pasaran. Stesen radio perlu berani dalam menggunakan teknologi alternatif dalam memasarkan siaran radio,” ujar beliau.

UMSfm yang telah bertapak selama 13 tahun komited menjadi platform penyebaran maklumat universiti dan kerajaan serta melatih pelajar yang mahir dan berpengetahuan dalam bidang penyiaran radio.

Sebagai sebuah radio kampus pertama di negeri Sabah, UMSfm melalui transformasi pengetahuan dan teknologi dalam memastikan ia  kekal relevan seiring dengan perubahan teknologi semasa.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *